Een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die vooral vrouwen treft. Het ontstaat wanneer bacteriën, meestal uit de darmen, via de urinebuis in de blaas terechtkomen. Daar vermenigvuldigen ze zich en veroorzaken ze een infectie. Blaasontstekingen ontstaan wanneer je bv. je blaas niet helemaal leeg plast, niet van voor naar achter veegt, na seks of onvoldoende hygiëne hanteert. Ook mannen en kinderen kunnen een blaasontsteking krijgen, al komt dat wel minder vaak voor.
Gezondheidsnieuws
Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.
Recent onderzoek toont aan dat bijna een kwart van de Belgische jongeren dagelijks frisdrank consumeert. Een zorgwekkende trend, aangezien dergelijke drankjes vaak veel suikers bevatten en daardoor gepaard gaan met allerhande gezondheidsrisico’s. Binnen Europa staat de Vlaamse jongere op kop met hun frisdrankconsumptie.
Paniekaanvallen zijn intense golven van angst die vaak zonder waarschuwing opkomen. Voor veel mensen is de eerste paniekaanval een overweldigende en zeer beangstigende ervaring. In dit artikel gaan we dieper in op hoe ze ontstaan, hoe je ze kan herkennen en hoe je ermee kan leren omgaan.
Teelbalkanker is een vorm van kanker die ontstaat in de testikels, de organen die verantwoordelijk zijn voor de productie van sperma en testosteron. Een zeldzame ziekte die vooral voorkomt bij jonge mannen tussen de 15 en 35 jaar. Wanneer teelbalkaker snel ontdekt wordt, valt deze kanker in de meeste gevallen goed te behandelen.
De herfstperiode staat bekend als hoogtepunt in virussen en ziektes - zo ook COVID en griep. Je laten vaccineren tegen deze virussen is geen overbodige luxe, of je tot een risicogroep behoort of niet. In dit artikel werpen we een licht op de voordelen van vaccinatie en lichten we ook toe welke groepen de prik best laten zetten.
Tournée Minérale is sinds 2017 een jaarlijkse aangelegenheid. Het doel van de campagne is om je alcoholverbruik tijdens de maand februari even op pauze te zetten, maar ook om je kijk op alcohol te veranderen. In dit artikel vertellen we je alles over deze beweging - en moedigen we je aan om met dit initiatief mee te doen.
Elke avond met een bang hartje de lichten van de slaapkamer doven. Zijn ze er of zijn ze er niet? Nee, het gaat niet om denkbeeldige monsters onder ons bed. Het gaat om de meest gehate insecten: muggen. Elke nacht opnieuw leveren gezinnen een strijd tegen een bijna onzichtbare maar luidruchtige vijand. Gelukkig is het mogelijk om je huis vrijwel muggenvrij te maken - en hoe je dat doet, leggen we in dit artikel uit.
Hoewel de zomer voor velen ontspanning en rust met zich meebrengt, gaat het de laatste jaren ook gepaard met extreme hitte. Ook België blijft niet gespaard van hittegolven - we hebben dit jaar zelfs opnieuw het hitterecord verbroken. Vermoedelijk zal ook volgend jaar een nieuwe “warmste dag van het jaar” worden gemeten, door de aanhoudende opwarming van de aarde. Jammer genoeg gaat die hitte ook gepaard met heel wat gezondheidsrisico’s. In dit artikel geven we daarom de beste tips om jezelf te beschermen tegen hitte.
Snurken is een veelvoorkomend probleem dat de slaapkwaliteit van de snurker en vaak ook van diens partner kan beïnvloeden. Snurken is vervelend, maar het kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Als patiënt is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is van het snurken, welke behandelingsopties beschikbaar zijn en wanneer doorverwijzing naar een arts noodzakelijk is. Snurk jij of snurkt jouw partner? Je apotheker staat je graag bij om je vragen te beantwoorden.
In een maatschappij waar gezondheid en het fysieke aspect van de mens steeds meer centraal staat, speelt de diëtist vaak een cruciale rol. Een diëtist is niet zomaar een voedingsdeskundige, maar een gezondheidsspecialist die zich richt op het bevorderen van gezond eetgedrag en het beheren van voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen. De kernfunctie van een diëtist is het verstrekken van op maat gemaakte voedingsadviezen en het opstellen van persoonlijke dieetplannen, afgestemd op de individuele behoeften van patiënten. Elke patiënt heeft een verschillend plan nodig om zijn of haar doelstellingen te behalen.
Antibiotica zijn speciale medicijnen die dokters voorschrijven om infecties veroorzaakt door bacteriën te behandelen. Deze kleine organismen, bacteriën, kunnen verschillende soorten ziekten veroorzaken. Antibiotica heeft doorheen de geschiedenis ook een cruciale rol gespeeld bij het verminderen van sterfte door bacteriële ziekten. Maar wat gebeurt er wanneer er te veel antibiotica gebruikt wordt? Dat leggen we jou in dit artikel haarfijn uit.
De gezondheid van zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen staat meer dan ooit in de schijnwerpers. Vooral zwangerschapsdiabetes staat extra in de kijker, daar er zich een grote toename voordoet. Volgens het recente jaarrapport Perinatale gezondheid in Vlaanderen is het aantal zwangere vrouwen met diabetes in de afgelopen tien jaar opmerkelijk gestegen. Waar in 2012 slechts 3% van de zwangere vrouwen deze aandoening ontwikkelde, was dit in 2022 al gestegen naar 8,9%. Deze trend roept weliswaar belangrijke vragen op voor de gezondheid en het algemeen welzijn van zowel moeder als kind.