Teelbalkanker is een vorm van kanker die ontstaat in de testikels, de organen die verantwoordelijk zijn voor de productie van sperma en testosteron. Een zeldzame ziekte die vooral voorkomt bij jonge mannen tussen de 15 en 35 jaar. Wanneer teelbalkaker snel ontdekt wordt, valt deze kanker in de meeste gevallen goed te behandelen.
Wat zijn de symptomen van teelbalkanker?
Om een vroege diagnose te kunnen stellen, is het belangrijk om de symptomen van deze ziekte te kennen. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Een pijnloze zwelling of knobbeltje in een van de testikels
- Een zwaar of drukkend gevoel in het scrotum
- Een (doffe) pijn in de onderbuik, lies of testikels
- Verandering in grootte of vorm van de testikels
- In sommige gevallen: vergroting of gevoeligheid van de borsten
Uiteraard wijzen deze symptomen niet standaard op teelbalkanker, al is het verstandig om je arts te raadplegen bij twijfel.
Hoe controleer je zelf op vroege symptomen van teelbalkanker?
Mannen kunnen zelf regelmatig hun testikels controleren. Een zelfonderzoek is eenvoudig en kan helpen om veranderingen vroegtijdig op te merken. Volg deze stappen:
- Het beste moment voor een zelfonderzoek is na een warme douche of bad. De warmte ontspant het scrotum, waardoor het gemakkelijker is om veranderingen te voelen.
- Onderzoek beide testikels afzonderlijk. Houd je testikel tussen je duim en vingers en rol deze zachtjes heen en weer. Let op knobbeltjes, verdikkingen of veranderingen in textuur.
- Vergelijk je testikels. Het is normaal dat de ene testikel iets groter is of iets lager hangt dan de andere - het gaat dus om erg opvallende veranderingen.
Als je een knobbeltje of andere afwijkingen voelt, neem dan direct contact op met je huisarts. Hoe eerder je teelbalkanker opspoort, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.
Hoe behandel je teelbalkanker?
De behandeling van teelbalkanker hangt af van het stadium waarin de kanker wordt ontdekt. De meest voorkomende behandelingen zijn:
- Operatie: in de meeste gevallen wordt de aangedane testikel operatief verwijderd. Dit heeft meestal geen invloed op je vruchtbaarheid of testosteronproductie, omdat de andere testikel deze functies kan overnemen.
- Bestraling en chemotherapie: deze behandelingen worden ingezet om eventuele kankercellen in het lichaam te vernietigen, vooral indien de kanker zich heeft verspreid.
Na de behandeling blijf je onder strikte controle om te voorkomen dat de kanker terugkeert. Je arts zal voor jou een plan opstellen om op bepaalde momenten terug te komen en je te laten onderzoeken.
Hoewel je teelbalkanker moeilijk te voorkomen is, kan regelmatige zelfcontrole het verschil maken. Door eventuele veranderingen aan je lichaam serieus te nemen, vergroot je de kans op een vroege diagnose en succesvolle behandeling. Heb je vragen of maak je je zorgen? Neem dan zeker contact op met je huisarts of vraag advies in de apotheek. Je gezondheid is belangrijk, en wij staan klaar om je te helpen.