Een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die vooral vrouwen treft. Het ontstaat wanneer bacteriën, meestal uit de darmen, via de urinebuis in de blaas terechtkomen. Daar vermenigvuldigen ze zich en veroorzaken ze een infectie. Blaasontstekingen ontstaan wanneer je bv. je blaas niet helemaal leeg plast, niet van voor naar achter veegt, na seks of onvoldoende hygiëne hanteert. Ook mannen en kinderen kunnen een blaasontsteking krijgen, al komt dat wel minder vaak voor.
Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?
De klachten van een blaasontsteking zijn vaak duidelijk herkenbaar. Een van de meest voorkomende symptomen is een branderig gevoel of pijn bij het plassen. Daarnaast moet je ook heel vaak naar het toilet en voelt het altijd erg dringend, terwijl je slechts heel kleine hoeveelheden plast. Soms kan de urine troebel zijn en sterk ruiken. Wanneer de ontsteking heftig is, kan deze soms zelfs sporen van bloed bevatten. Lage buikpijn of een zeurend gevoel in de onderbuik komt ook vaak voor.
Bij ernstige infecties kan vermoeidheid optreden, en in heel extreme gevallen krijg je zelfs koorts. Wanneer dat het geval is, moet je meteen naar de arts: het kan dan namelijk zo zijn dat de infectie ook naar de nieren is gestegen.
Hoe behandel je een blaasontsteking?
Gelukkig is een blaasontsteking meestal zeer eenvoudig te behandelen. Bij een lichte ontsteking gaat het vaak zelfs helemaal vanzelf over na zo’n drietal dagen. Heb je te veel pijn? Dan ben je best naar je arts te gaan, die jou een korte antibioticakuur zal voorschrijven en evnetueel een. Je kan intussen ook de symptomen verlichten door voldoende water te drinken om de blaas te spoelen. Cranberrysap of -supplementen kunnen ook helpen, omdat ze de hechting van bacteriën aan de blaaswand verminderen.
Hoe voorkom je een blaasontsteking?
Preventie is belangrijk, zeker als je gevoelig bent voor terugkerende blaasontstekingen. Hier zijn enkele tips:
- Drink voldoende water: dit helpt om de blaas regelmatig door te spoelen en bacteriën te verwijderen.
- Ga regelmatig naar het toilet: houd je plas niet te lang op en zorg ervoor dat je de blaas volledig leeg plast.
- Veeg van voor naar achteren: dit voorkomt dat bacteriën uit de darmen bij de urinewegen komen.
- Plas na geslachtsgemeenschap: dit spoelt eventueel binnengedrongen bacteriën weg.
- Draag katoenen ondergoed en vermijd te strakke kleding: dit houdt het gebied rond de urinewegen droog en luchtig, waardoor bacteriën minder kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.
- Gebruik bij terugkerende klachten cranberrysupplementen of D-mannose: deze producten kunnen helpen om bacteriën te voorkomen of sneller uit te spoelen.
Heb je vaak last van blaasontstekingen of verergeren de klachten, neem dan contact op met je huisarts. Je apotheker staat altijd klaar om je te adviseren over medicijnen en preventieve maatregelen. Zo kan je nog beter een ontsteking voorkomen en je klachten beperken wanneer je toch met een ontsteking kampt.