Ben je klaar om te stoppen met roken? Het is nooit te laat om de stap te zetten naar een gezonder, rookvrij leven! Wel reageert elk lichaam anders op het stoppen van een verslaving. Aarzel dus niet om externe hulp en middelen te zoeken die helpen je slaagkansen te vergroten. En al kennen we allemaal de gezondheidsrisico's van roken, het is niet makkelijk om te stoppen. Wij geven je alvast enkele tips om voorgoed van de sigaret af te komen.
1. Stop niet cold turkey
Niet iedereen kan succesvol cold turkey, dat wil zeggen in één keer, stoppen. De meeste mensen hebben meer kans op slagen door een op maat gemaakt plan op te stellen. Dit kan je zelf doen of onder begeleiding van jouw dokter. Zo wordt het proces afgestemd op persoonlijke behoeften en rookgewoonten. In het plan zijn er zowel uitdagingen op korte als op lange termijn opgenomen, om een terugval te voorkomen.
Begin met jezelf enkele belangrijke vragen te stellen. Ben je een zware roker of eerder een sociale roker? Zijn er bepaalde activiteiten, plaatsen of mensen die je associeert met roken? Grijp je naar sigaretten als je gestrest of neerslachtig bent?
Vervolgens kies je een datum om te stoppen. Zorg dat je voldoende tijd hebt om je voor te bereiden, zonder je motivatie te verliezen. Kies dus een datum binnen een tweetal weken.
2. Vertel het aan je familie en vrienden
De volgende stap is het inlichten van je familie, vrienden en collega's. Op deze manier kunnen ze je aanmoedigen en steun bieden in moeilijke tijden. Laat je niet ontmoedigen door de negatieve commentaar die je eventueel van andere rokers te horen zal krijgen. Het is niet omdat hun rookstop niet geslaagd is, dat het bij jou geen succes kan zijn.
Daarnaast kan je op zoek gaan naar een kennis die ook wil stoppen met roken. Samen stoppen is erg motiverend, waardoor de kans op slagen vergroot. Wees er echter op voorbereid dat jullie proces anders zal verlopen. Respecteer dan ook de ander, die niet dezelfde problemen zal ondervinden.
3. Denk na over uitdagingen
Denk op voorhand na over de mogelijke uitdagingen waarmee je te kampen krijgt wanneer je stopt. Zo kan je hierop anticiperen en alvast oplossingen zoeken. Mogelijke ontwenningsverschijnselen zijn o.a. spanning, onrust, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, concentratieproblemen, zweten, benauwdheid, hoofdpijn, hoestbuien, maag- en darmstoornissen. Daarnaast is het aan te raden te identificeren welke zaken je zin geven om te roken, waaronder specifieke situaties, activiteiten, gevoelens en mensen.
4. Overweeg rookstopmedicatie
Rookstopmedicatie kan een goede hulp zijn om de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Het is echter geen volledige oplossing voor alle problemen die je zal ondervinden. Naast de ontwenning van nicotine is er ook een verandering in je gedrag nodig en een aanhoudende motivatie. Het is niet noodzakelijk om naar je huisarts te gaan voor medicatie op voorschrift. Er bestaan ook alternatieve middelen die bij de apotheker vrij te verkrijgen zijn.
Kies voor de best passende rookstopmedicatie, afhankelijk van welk type roker je bent. Zo zijn er o.a. sprays, kauwgommen, zuigtabletten, inhalers, pleisters en therapieën. Je kan een combinatie voorzien van medicatie voor acute of langdurige hulp.
5. Maak je omgeving rookvrij
Verwijder na het roken van je laatste sigaret ook alle producten die met roken te maken hebben. Ga op voorhand door je huis, auto en werkomgeving. Gooi alle sigaretten, aanstekers en asbakken weg. Vervolgens is het aan te bevelen om je omgeving vrij te maken van de rookgeur. Zo reinig je best alles waar de geur van sigaretten in kan blijven hangen, zoals kleren, gordijnen en tapijten.